Blog > Komentarze do wpisu

Kebab a la Sphinx

Potrzebujemy:

  • pół kilo wołowiny
  • 1 średnią cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść posiekanej pietruszki
  • przyprawy: pieprz, vegeta, odrobina curry, łyżkę przyprawy do gyrosa Kamisa

Chyba każdy kojarzy jedno z kultowych dań Sphinxa - dwa płaskie kawałki zmielonego mięsa upieczone na grillu. To kebab, który można z powodzeniem zrobić w domu. Nie wymaga dużo pracy i wcale nie trzeba mieć do niego profesjonalnego grilla. No to co? Próbujemy?

Wołowinę mielimy w maszynce w towarzystwie cebuli i czosnku. Jeśli mamy zmieloną, drobno siekamy warzywa i mieszamy wszystko razem w misce. Dorzucamy pietruszkę, doprawiamy do smaku, po czym na sam koniec dodajemy jeszcze jajko - ponownie dokładnie mieszamy.

Warto mięso odstawić na jakiś czas, by wszystkie składniki się przegryzły. Formujemy z niego takie płaskie "placki".

Na czym smażyć? Najlepszy będzie elektryczny grill do smażenia beztłuszczowego, ale z powodzeniem można zrobić potrawę na patelni - polecam zwłaszcza wszelkie patelnie do grillowania.

Smażymy zatem do zrumienienia - nie podam jednak czasu, bo wszystko zależy od tego, jaką temperaturę ma grill. Jeśli nie mamy pewności, czy kebab już doszedł, można po prostu przekroić jeden z kawałków mięsa i zobaczyć, czy nie jest w środku surowy.

Podajemy z frytkami i sałatką feta - koniecznie z sosem czosnkowym lub sosem czosnkowo-majonezowym.

kebab a la sphinx

Smacznego!

sobota, 06 marca 2010, ciocia.kazia

Polecane wpisy

  • Pieczeń z warzywami i serem feta

    Potrzebujemy : kilogram mięsa do zmielenia (szynki lub łopatki) lub już zmielonego 100-150gr sera feta (pół standardowego opakowania) 6 pieczarek jedną dużą ceb

  • Kotlety mielone z natką pietruszki

    Potrzebujemy: pół kilo mięsa mielonego jedno jajko jedną bułke kajzerkę garść siekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku średnią cebulę bułkę tartą przyprawy: pi

  • Skrzydełka pieczone

    Potrzebujemy : 10-12 skrzydełek marynatę Skrzydełka myjemy i czyścimy, obcinamy lotki (ostatnie części skrzydełek, bez mięsa) i dzielimy na pół w miejscu zgięci

Komentarze
2010/03/06 18:27:37
Pysznie wygląda. Przepadam za takim grilowanym mięskiem. Pozdrawiam :)
-
katarina.f
2010/03/06 21:19:13
Ale mięsko! Czuję, jak skwierczy na tym grillu..Jestem głodna!
-
karii10
2017/11/14 13:29:40
Musze go spróbować ! Gdybym wcześniej wiedział ze jest taki przepis.. ehh :D
statystyka
Katalog stron internetowych Sznurkownia.pl