obiad na szybko

niedziela, 07 marca 2010

Potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • 5 krążków ananasa
  • śmietanę szczecineckę 18%
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sos tak naprawdę powstał z dipu w wyniku sprzątania lodówki - trochę nam go za dużo wyszło. Efekt okazał się rewelacyjny, a samą potrawę robi się bardzo szybko.

Pierś z kurczaka kroimy - jak kto lubi: na większe lub mniejsze kawałki, posypujemy Delikatem do mięs i curry i odstawiamy na pół godziny.

Ananasa kroimy w kostkę, łączymy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i curry - wedle uznania. U nas był jeszcze jogurt z racji pozostałości po dipie.

Pierś smażymy na odrobinie oleju na dużym ogniu, po około 5 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy ananasa ze śmietaną - dusimy około 10 minut, żeby smaki się połączyły. W międzyczasie próbujemy i dokonujemy ewentualnych korekt smakowych doprawiając do uzyskania satysfakcjonującego nas smaku.

Doskonale smakuje przede wszystkim z ryżem, ale też samo - jako przekąska. Widoczna na zdjęciu żurawina miała być tylko ozdobnikiem, ale mi osobiście bardzo posmakowała jako dodatek do potrawy.

kurczak z ananasem w sosie curry

Smacznego!

Potrzebujemy:

  • bułkę (w naszym przypadku ciabatta, polecam też bułki do hamburgerów)
  • kotlet wołowy - przepis znajdziecie o, tu.
  • odrobinę cebuli
  • jednego ogórka kiszonego
  • po dwa-trzy listki sałaty na jedną bułkę
  • kilka papryczek pepperoni
  • pomidor
  • sos czosnkowy
  • opcjonalnie ketchup

Bułkę kroimy na pół, smarujemy sosem czosnkowym. Nakładamy kolejno: sałatę, kotleta, plasterek pomidora, plastry ogórka, cebulę pokrojoną  w piórka i na koniec dorzucamy papryczki.

Składniki (poza wołowiną rzecz jasna) są tak naprawdę dowolne i zależą od własnych upodobań. Bułka świetnie pasuje na obiad dla tych, którym konwencjonalny obiad chwilowo się znudził, ale nie lubią chodzić do fastfoodów.

burger wołowy

Smacznego!

środa, 03 lutego 2010

Potrzebujemy:

  • dwie pojedyncze kurze piersi
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 50g sera feta
  • łyżeczkę masła
  • ząbek czosnku
  • Vegetę
  • pieprz
  • sól

Kurze piersi oczyszczamy i kładziemy na desce. Ostrym nożem kroimy mięso w poprzek tak, aby zrobiło nam się dwa razy większe. Jak to uczynić? Otóż nie przecinamy piersi do końca, zostawimy około dwóch centymetrów nieprzeciętego mięsa, po czym "otwieramy" pierś jak książkę. Polędwiczke odkrawamy. Delikatnie rozbijamy piersi (polędwiczkę oszczędzamy).

Szpinak podsmażamy na łyżecce masła z dodatkiem sprasowanego czosnku, szczypty Vegety i odstawiamy do wystudzenia. Ser feta kroimy w kostkę.

Rozbite piersi układamy na papierze pergaminowym. Solimy i pieprzymy. Nakładamy kolejno wystygnięty szpinak, ser, a na środku umieszczamy polędwiczkę:

rolada ze szpinakiem i fetą

Przy pomocy pergaminu zwijamy pierś w roladkę. Staramy się, aby była zwinięta ściśle. Następnie zawijamy ją jeszcze w folię aluminiową - musi być odpowiednio szersza, aby można było skręcić końce, co dodatkowo "ściśnie" roladę.

Tak zawinięte roladki wrzucamy do wrzącej wody na 25 minut. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Należy zadbać o to, by nie pływały, ale znajdowały się w całości pod wodą.

I gotowe. Podajemy i na ciepło i na zimno i do kanapki. To świetna przekąska dla gości i jednocześnie pomysł na mięso, które podamy z ziemniakami. Mięso jest delikatne, kruche i banalnie proste do przyrządzenia.

rolada ze szpinakiem i fetą

Smacznego!

Potrzebujemy:

  • 8 średnich pieczarek
  • garść pokrojonego w kostkę boczku lub kiełbasy
  • jedną średnią cebulę
  • olej
  • natkę pietruszki do posypania dania

Pieczarki obieramy ze skórki i ucinamy im większą część nóżki. Moim zdaniem ogonków, ale ponoć grzyby nie mają ogonów. Ja tam trwam przy swoim. Tak czy inaczej: ucinamy. Małe pieczarki kroimy na połówki, średnie na ćwiartki.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę z boczkiem (kiełbasą). Kiedy cebula się przyrumieni, dorzucamy pokrojone wcześniej pieczarki. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut delikatnie mieszając tak, aby pieczarki się usmażyły, ale jednocześnie pozostały kruche.

Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki jako przekąskę. Porcja z takiej ilości składników będzie w sam raz dla jednej osoby.

Pieczarki z boczkiem cebulą i natką pietruszki

Smacznego!

poniedziałek, 01 lutego 2010

Potrzebujemy:

  • parówki (po 2-3 na osobę)
  • ser żółty (lepszy będzie w kawałku)
  • boczek wędzony w plasterkach (im cieńsze, tym lepiej)

Parówki nacinamy dość głęboko, ale uważamy, aby nie przekroić ich do końca. W powstałe otwory wkładamy ser żółty i owijamy w plasterki boczku. Całość powinna wyglądać mniej więcej tak:

Wkładamy na grilla elektrycznego, zamykamy i opiekamy przez 5 minut. Jeśli nie mamy grilla, korzystamy z piekarnika, ale musi on być nagrzany (około 180 stopni) jeszcze przed włożeniem do niego parówek. Rozkładamy parówki na blaszce lub w pojemniku żaroodpornym i pieczemy około 10-15 minut aż boczek się zrumieni.

Smacznego!

środa, 27 stycznia 2010

Potrzebujemy:

  • 0,5kg wątróbki kurzej (lub więcej)
  • 2-3 średnie cebule
  • olej
  • mąkę
  • sól

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błon. Można ją namoczyć w mleku, aby straciła posmak goryczki. Osuszamy dokładnie, w przeciwnym wypadku możemy się spodziewać fajerwerków na patelni. Kroimy ją na mniejsze części. Rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy na patelnię wątróbki obtoczone w mące - smażymy obracając aż do zrumienienia. Trwać to powinno około 5 minut, warto założyć na ten czas fartuch, w skrajnych przypadkach nawet gogle:)

Zrumienioną wątróbkę kładziemy na talerz. Na tłuszczu pozostałym na patelni smażymy pokrojoną cebulkę - ją również powinno się smażyć na dużym ogniu aż do zrumienienia. Kiedy to nastąpi, dorzucamy do niej wcześniej usmażoną wątróbke i energicznie mieszając smażymy jeszcze około trzech do pięciu minut.

UWAGA: wątróbkę solimy dopiero na talerzu - jeśli posolimy ją na patelni, będzie twarda.

Podajemy z ziemniakami, chlebem i surówką, na przykład ogórkowo-cebulową.

Smacznego!

wtorek, 09 września 2008

Potrzebujemy:

  • 4 laski kiełbasy śląskiej/toruńskiej
  • 1,5 średniej cebuli
  • 1/3 wiaderka grzybów
  • masło
  • Vegetę

Kiełbasę kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki, cebulę w drobną kostkę, podsmażamy dobrze na maśle.

Grzyby myjemy pojedynczo w wodzie (żeby nie namokły) tniemy na średniej wielkości kawałki i podobnie jak cebulę i kiełbasę podsmażamy na maśle przez minimum 20 minut. Usmażone dodajemy do cebuli i kiełbasy, doprawiamy do smaku Vegetą i pałaszujemy.

 

Potrzebujemy:

  • 4 laski kiełbasy śląskiej/toruńskiej
  • 1,5 średniej cebuli
  • 1/3 wiaderka grzybów
  • masło
  • śmietanę 18%
  • sól

Kiełbasę kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki, cebulę w drobną kostkę, podsmażamy dobrze na maśle.

Grzyby myjemy pojedynczo w wodzie (żeby nie namokły) tniemy na średniej wielkości kawałki i gotujemy około 30 minut. Odcedzone dodajemy do podsmażonej cebuli i kiełbasy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą do smaku i... wcinamy ze smakiem.

wtorek, 01 lipca 2008

Czyli coś, co rozładowuje spięcia przy stole, gdy się spotka wegetarianin z resztą ludzkości: oboje zjedzą ze smakiem.

Potrzebujemy:

  • nieco więcej niż pół opakowania spaghetti nr 5 Lubella
  • 0,5 kg mrożonego szpinaku (wersja całoroczna, sezonowo oczywiście polecam świeży)
  • 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła + łyżeczka do szpinaku, 3 łyżki śmietany (szczecinecka 18%)
  • 250 ml mleka
  • kostka Knorr (bulion z oliwek)
  • sól, Vegeta

Jak ugotować makaron, każdy wie. Jak zawsze jednak wspomnę, że warto do wody wrzucić kostkę bulionu z oliwek, spaghetti będzie smaczniejsze.

Całe opakowanie szpinaku wrzucamy z łyżeczką masła i połową łyżeczki Vegety do garnka i podgrzewamy starając się go nie rozgotować. W małym garneczku roztapiamy 2 łyżki masła dodając mąkę. Do lekko już podsmażonej dodajemy jeszcze mleko i czekamy, aż się zetnie. Efekt mieszamy ze szpinakiem i śmietaną, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.

Sos można podawać zarówno na spaghetti jak i już wcześniej wymieszany z makaronem.

poniedziałek, 30 czerwca 2008

Danie szybkie, smaczne i trudno je zepsuć.

Potrzebujemy:

  • pół kilograma wołowiny
  • 150 gr czerwonej fasoli
  • 150 gr groszku
  • 150 gr kukurydzy
  • 2 średnie cebule
  • dwa lub trzy duże pomidory
  • dwa starte ząbki czosnku
  • przyprawy: Delikat, do Gyrosa, do kuchni włoskiej, chili, zioła wedle uznania, curry, sól
  • tortillę - kupna nie jest wielkim wydatkiem, a zaoszczędza wiele czasu
  • sos Guacamole

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem z wołowiną. Pod koniec podsmażania dodajemy drobno pokrojone pomidory i starty czosnek. Doprawiamy całość do smaku - nie muszą być to koniecznie wspomniane przeze mnie przyprawy, aczkolwiek z czasem wypróbowałam właśnie mieszankę powyższych jako najlepszą. Gotujemy chwilę na małym ogniu, żeby wszystko sobą przeszło, po czym dodajemy fasolę, groszek i kukurydzę i dobrze mieszamy.

Otrzymany farsz wrzucamy na tortillę, składamy ją na pół, polewamy sosem Guacamole i pałaszujemy ze smakiem.

sobota, 28 czerwca 2008

Potrzebujemy:

  • słoiczek Pesto alla Genovese (firma Polli)
  • makaron spaghetti
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • bulion z oliwek Knorra (kostka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • jeśli ktoś lubi: garść zielonych oliwek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kostką bulionu - proszę posmakować przed wrzuceniem makaronu, bo przy kostce trzeba uważać z solą. Boczek kroimy w kostkę, podobnie cebulę, dodajemy sprasowanego czosnku według uznania, podsmażamy razem dodając pod koniec smażenia (jeśli lubimy) pokrojone drobno oliwki. Odcedzony, gorący makaron wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cały słoiczek Pesto oraz boczek z cebulą, dokładnie mieszamy.

To jedno z moich ulubionych dań, smacznego życzyć nie muszę - będzie smaczne.

sobota, 07 czerwca 2008

Ciocie ostatnimi czasy sprawiły sobie grilla elektrycznego. Tani nie był, ale czego się nie robi dla zdrowia. Smażenie beztłuszczowe okazuje się bowiem nie tylko pożyteczne, ale nawet i smaczne.

Na pierwszy ogień poszła... cukinia.

 

Potrzebujemy:

  • jedną średnią cukinię
  • ser gouda - ok 15 dkg
  • vegeta, sól

 

Cukinia dobrze wychodzi i na patelni i z grilla. Bez obierania ze skóry, acz po dokładnym wyszorowaniu kroimy na plasterki ok. 1,5-2 cm. Smażymy, aż zrobi się miękka, posypujemy Vegetą. Pod koniec smażenia na wierzch kładziemy plasterki sera. Podajemy, gdy te się roztopią, solimy do smaku.

Obiad szybki, banalnie prosty i smaczny.

Zakładki:
Spis Treści
Te strony Ciocie czytują do porannej kawy:
statystyka
Katalog stron internetowych Sznurkownia.pl